2013-02-07

Agro Pelancongan: Melawat Ke Kilang Arang Kamunting, Taiping. What A Good Experience!


Assalammualaikum!

Korang pernah pergi kilang buat arang? Yup arang kayu yang buat masak-masak terutamanya masa bbq, kenduri kendara semua tu la? Pernah tak?

Aku tahu, sebenarnya benda ni rare, sebab tak ramai yang berpeluang dapat akses ke tempat-tempat macam ni, cumanya aku dan kengkawan beruntung la dapat merasa masuk ke kilang buat arang ni. Terima kasih kepada Pak Ein (ayah kepada Puan Biqque) yang sudi membawa kami mauk ke situ. Maklumla, kilang kawan-kawan katanya.

Secara tak langsung dapat jugak la kami tengok dengan mata kepala sendiri macamana tempat arang kayu ni dibuat kan. Memang klassik sungguh tempatnya dan yang penting, kalau jadi lokasi fotoshoot memang terbaik!

Kami pun pusing-pusing satu kilang arang, tapi masa tu owner dia tak ada. Buat macam kilang sendiri la jawabnya.


Habis melawat kilang, kami singgah makan ABC pulak. masa ni Chawana dah balik Ipoh, maklumla CUP nak kejar pergi kerja shift malam. Kami semua bergerak keluar dari Taiping pukul 3 petang. Sebelum sampai KL ada lagi tempat yang kami singgah! nanti aku sambung cerita, penat menaip laju-laju ni...ok.

WASSALAM.

4 comments:

  1. Norh:

    Gambar persis model ye dak? Hihihi

    ReplyDelete
  2. Di sekitar Taiping banyak paya bakau, jadi arang banyak dibuat di sini, kan?

    ReplyDelete
  3. Kak NA :

    Ye betol sebb banyak sources. Dan banyak kilang arabg juga disini.

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!