2010-03-22

Second Hot Air Ballon Fiesta 2010 - DAY 1

Ramai yang perasan, minggu lepas berlangsungnya Second Hot Air Ballon Fiesta 2010 di Putrajaya! Ya Putrajaya tempat aku tu, hahaha. Bila dah ada di tempat sendiri, memang rugi la kalau tak pergi, siap berlari-lari anak menembak belon sebelum masuk opis!!! Itu merupakan salah satu kenangan manis yang sukar untuk dilupakan.

Bermula 18 mac 2010 dan berakhir 21 Mac 2010, Hot Air Ballon Fiesta 2010 berlangsung dengan sedikit KURENG tahun ini memandangkan keadaan cuaca yang tidak menentu dan kebanyakannya mendung dan hujan. Walaubagaimanapun ianya tetap meriah dengan penyertaan lebih 20 peserta dari pelbagai negara termasuklah Malaysia.

Ok, tak mau cerita pasal latar belakang pesta, aku nak fokus pada pengalaman hari pertama. Awal pagi lagi colleuge aku dah bagitauaku yang dia nampak Darth Vader terapung-apung di ruang angkasa Putrajaya! Wah betulkah, sebab masa aku sampai pejabat pagi tu masih tak ada lagi Darth Vader tu. Akhirnya sebelah petang aku mengambil keputusan untuk menjengah vanue. Agak malang petang itu cuaca agak mendung, jadi pertunjukan belon udara panas dibatalkan atas nasihat AirBOS katanya. Pasrah sajalah, ramai juga pengunjung yang hampa.Sebab tujuan utama orang ke pesta itu adalah untuk melihat belon udara panas yang pelbagai rupa itu.

Walaubagaimanapun, untuk tidak mengecewakan pengunjung, satu pertunjukan daripada peserta Jepun telah dijalankan. Dancing Sun nama belon dari Jepun tu dinaikkan. Wah, aku yang berada di dalam kawasan khas photografer pon apa lagi, mengambil kesempatan menembak pelbagai aksi walaupun hanya satu belon sahaja dinaikkan. Kira ok la tu daripada takda langsung kan.

Persebahan berlangsung sehingga jam 7 malam. Selepas itu kelihatan langi semakin gelap dan hujan bakal turun. Aku pon tak menunggu lama, esok masih ada. So setakat itu sahaja Pesta Belon Udara Panas di hari pertama. Walaupun tak dapat melihat semua belon beraksi tapi cukuplah sekadar pengenalan di hari pertama.

Pertunjukan belon udara panas berlangsung setiap hari pada jam 7.45 pagi - 8.15 pagi dan 5.45 petang 6.15 petang.

Oitt: Kenapalah aku tak teringin langsung nak tengok pesta ni tahun lepas yer????

PEACE!

Tengok la awan petang tu sangat gelap...

Belon sedia dikembungkan...

Pilot Jepun tengah berusaha nak mengembungkan belon dia.



Ada jugak anak belon yang cuba dikembungkan...




Ada jugak pasangan pengantin yang mengambik kesempatan bergambar bersama belon yang dah kembang.


6 comments:

  1. Memang tak ku sangka, ekaw leh lari dari opis!! hahahaha pengakuan tu..... Den nak report kat Puan Bos! Hahahaha

    ReplyDelete
  2. masmz-

    oit aku pegi seblum kul 8 tau! blom opis hour lg~

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum salam sejahtera,
    Pemanis kata pembuka bicara;
    Dari Blog kami bercerita,
    Untuk tatapan sahabat semua.

    Bukan kacang sebarang kacang.
    Kacang melilit si kayu jati.
    Bukan datang sebarang datang.
    Datang membawa hajat di hati.

    Anak raja main congkak,
    Main congkak punya pelan ,
    Boleh saya tumpang bertanya,
    salam dihulur tanda persahabatan,

    Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan
    Salam dari kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    terima kasih atas respon anda.... yup aku sedang baca blog ko ni....

    hebat nya hot belon tu..... teruja nak naik lah.... best tul

    ReplyDelete
  4. afzainizam -

    fuh sekali ko berpantun la...nak balas pantun ko,

    dua tiga dinnassour berlari
    setelah dikejar anak superman
    kalau dah baca aku punya entry
    jangan lupa tinggalkan komen!

    thanks!

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!