2008-04-21

Pulau Redang, Terengganu: Trip Ke Pulau Redang - Bahagian 1

Assalammualaikum!

Tanggal 4 April 2088, buat pertama kalinya kaki ini dijejakkan ke sebuah pulau yang sangatlah indah. Memang kekaguman terus menyelubungi diri ini tatkala mata terpandang ke arah lautan luas yang membiru dihadapan ku. cewah bahasa yang agak berbunga di situ ye.

Sebenarnya dari jam 11.50 malam (3 April 2008) lagi aku dah dah gerakkan diri sepenuhnya untuk ke Pulau Redang. Aku paksa Acid(member terbaek aku sejak belum cukup umor) menghantar aku ke LCCT (lapangan terbang Tambang Murah) yang juga pertama kalu aku jejaki. Mula-mula jenuh jugak fikir, sapelah yang nak menghantar dan menjemput aku di airport nanti. Nak pergi sendiri, tak tau plak nanti nak park kete poshe aku tu kat mana. Secara kebetulan, Acid berkursus di PERMATA, Bangi, apa lagi, akupun menggunakan dia sepenuhnya. (Member umah aku selalunya takda, so takut berlaku kejadian tak diingini di kemudian hari). So malam tu, tepat jam 1130, aku dan Acid pun beraangkatlah membelah Lebuhraya Utara Selatan, masuk ke persimpangan KLIA dan terus melalui tol ke KLIA dan menyusuri ke kiri menghala ke LCCT. Sebenarnya kami dua orang memang tak tau pon jalan nak ke sana... so Redah Jer la. Berpandukan signboard, akhirnya sampailah kami ke LCCT yang tak berapa nak indah dipandang mata tu.. nampak macam gudang kain kat Nilai 3 jer.

Dek kerana lapar sebab tak sempat nak dinner tadi, kami pon ber'dinner' lah kat Mc Donalds yang memang dah siap tunggu kami dalam LCCT tu. Jam menunjukkan pukul 12.30 pagi. ISh..lama lagi pulak tu nak tunggu pukul 5 pagi.. Memang keje giler. Kalau nak ikutkan hati, aku memang nak suruh si Acid tu hantar aku pukul 5 pagi, tapi apakan daya, memandangkan rasa belas kasihan aku kepada orang yang berkursus..aku korbankanlah diri seawal 1230 pagi di LCCT. Habis je LUNCH, aku suruh Acid balik. Tinggallah aku seorang diri melihat orang ramai di sekitar LCCT..diorang pon lebih kurang aku gak, tunggu masa nak gerak.

Jadi, apa yang aku buat kat situ??? Apa lagi..aku cari port baekkk punya terus la melenakan diri. Memang ramai yang buat cenggituh. Apa lagi sambil mendengar lagu-lagu yang tak berapa sedap nak dengar, aku pon tertidor... Sedar-sedar dah kul 430 pagi. Cek dulu masih adakah bagasi-bagasi aku .. fuh nasib baik ada. Tak samapai berapa minit kemudian..Nazrul (aku punya rakan kongsi) kol aku. "Weh kami dah sampi ni, mana ko?" tanyanya. Aku pon suruh la dia tunggu kat depan pintu lalu aku bergegas mendapatkan mereka. MEREKA??? Ramai ke yang nak join pegi Pualau Redang tu??? Sebenarnya jumlah ahli rombongan adalah seramai 52 orang. Fuh! Giler Ramai! Apa boleh buat, kami memang camtu, suke pegi jalan ramai-ramai!


Bila dah berkumpul.. Mula la sibok citer macam-macam perkara. Dan tepat pukul 5 pagi, kami semua sibok meng'check in' kan diri. Sebenarnya flight kami jam 7 pagi. Dipendekkan cerita, bila jam dah pukul 645, kami pon berpusu-pusu lah naik kapal terbang ke Kuala Terengganu. Separuh kapal terbang tu penuh ngan kami jer!!!


Tiba di Kuala Terengganu Airport tepat jam 8.30pagi. Samapai di sana, dah ada bas menunggu kami, bas dari pihak resort tempat kami bercuti di Pulau Redang iaitu LAGUNA Resort. Kami pon naik la bas tu, ada dua bas semuanya. Bas pon bawak kami ke sebuah jeti sebelum meneruskan pelayaran ke Pulau Redang.

Sepanjang perjalanan naik bot tu, ada sesuatu berlaku...HAH?? APA DIA??

....to be continue.

WASSALAM.

2 comments:

  1. nak komen..nak komen wpun entry ni da lama...' Tanggal 4 April 2088'???..Ommoooo cite in future nih...huhuhuhu..jangan mare!!! blog U sangat Daebak!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Miss

    Hahaha typo la! 2008

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!