2011-11-14

Chocolate Hills

Assalamualaikum!!!

Rasa macam zombie pulak semenjak dua menjak ni. Hahaha sebab kejung duduk kat KL tanpa arah tuju. Nak balik kampung pon rasanya macam baru je lagi balik, lagipon mak ngan pak aku tengah bizi tu maleh nak kaco depa.

Alhamdulillah jugak, minggu lepas aku berjaya siapkan beberapa kerja penting kat opis sehinggakan minggu ni aku terasa sangat releks hahaha *mampos kalau bos tau...choy! choy! *sekali sekala nak releks takkan tak bleh, sambil releks buat jugak kerja tau! Cuma buat sepoi-sepoi bahasa je la.

Ok cukup merepek meraban, sebenarnya aku nak kongsi sesuatu ni, tu pon kalau ada yang sudi nak baca. Pasal pengalaman kawan aku (bukan aku) masa dia melawat Philippine tempoh hari. Ada satu tempat yang menarik perhatian aku iaitu Chocolate Hills. Siapa pernah dengar pasal tempat tu. Sedikit info mengenai Chocolate Hills yang aku cedok dari gugel:-
The Chocolate Hills form a rolling terrain of haycock hills – mounds of a generally conical and almost symmetrical shape. Estimated to be from 1,268 to about 1,776 individual mounds, these cone-shaped or dome-shaped hills are actually made of grass-covered limestone. The domes vary in sizes from 30 to 50 metres (98 to 160 ft) high with the largest being 120 metres (390 ft) in height. Bohol's "main attraction", these unique mound-shaped hills are scattered by the hundreds throughout the towns of Carmen, Batuan and Sagbayan in Bohol.
During the dry season, the grass-covered hills dry up and turn chocolate brown. This transforms the area into seemingly endless rows of "chocolate kisses". The branded confection is the inspiration behind the name, Chocolate Hills.
They have been declared the country's third National Geological Monument and proposed for inclusion in the UNESCO World Heritage List.


Subhanallah, cantik kan, sungguh besar keajaiban yang Allah turunkan.
Ni kat Broga Hill, macam lebih kurang je kejadian dia kan.
Pstttt: Hik hik agak-agak cam lucah pon ada gak bentuk Chocolate Hills tu kan..betul tak Ely Hasrul?

Sebenarnya aku sangat kurang info pasal Filipina ni, tanya kat kawan aku tu pon, dia kata dia  tak tau sangat sebab masa dia pegi tu hatinya bukan disitu ... Gile ke apa??? Gugel punya gulgle macam tak banyak pulak blogger yang pernah ke situ. Hmmm agaknya kenapa yer? Adakah sebab situasi politik kat sana atau sebab kat sana tu kureng menarik? Aku pulak yang beria-ia nak jejak negara pulau tu. InsyaAllah soon but not so soon la, kalau semua keadaan diizinkan. Tapi soon aku tu tatau la bile hikhik.

Apa pun, sesiapa yang pernah ke situ harap-harap dapat berkongsi yer. Boleh la aku berangan travel sambil mendaki! (hah kan dua dalam satu tu kan!).

WASSALAM.

Mode: Serabut tengah plan masuk hutan tapi...........................(musim hujan)

22 comments:

  1. ko tgk kat web ni...

    http://thatsofarahz.wordpress.com/

    die gi filipine aritu..


    ko ni, suke benor melucah !

    x baik tau..hihi

    ReplyDelete
  2. Kemang:-

    Oh Thanks!!!!

    Hahahha mana ada suka beno...sekali sekala je, tu pon sape yang ajar????? hahahahaaa

    ReplyDelete
  3. Part lucah tu memang ada la menyerupai sikit2 hahahah...

    Aku teringin gak nk jejak kaki ke filipina ni, tapi isu keselamatan la yg aku agak risau sikit, lain2 tak heran sgt..

    ReplyDelete
  4. ahahahha aku bile tengok bukit yg macam rupa lucah tue teringat bukit yang dalam LoveLand..adoiiiiiii memang sah2 lucah segala jenis bukit di LoveLand, Jeju. nanti sampai entry loveland jeju, korang bersedia ek ;p

    ReplyDelete
  5. BlueEwoke:-

    Kannnnnnnnn! Hahahahahah naseb bek tak penah tengok yang ori. *Astagaa....

    Tu la aku pon teringin gak nak g sana, tapi sebab ada pergolakan di kancah politik tu yang buat terasa scary. InsyaAllah ada kekuatan akan jejak jugak ke sana.

    ReplyDelete
  6. MasZuber:-

    Hah??? Ada ke LoveLand benda benda cenggitu??? Ish malulah....:p

    ReplyDelete
  7. Janggel
    akak pun ingat nak ke philipina ..tapi..er..cuti payah nak dapat, so, dok dendiam aje la ...

    ReplyDelete
  8. Akak Anash:-

    Ha ye ke ? Wah jom plan nak? Kalo g reramai selamat kot? Heheh takpe akak bawak la beg troli akak tu, saya bawak begpeK. Takpe saya paham.

    Heheh

    ReplyDelete
  9. aku blum abis baca, sume main laju tgk gambo tp apesal plak part lucah nk merujuk kt aku??? hahahhaha tak aci tau!!

    ReplyDelete
  10. ahkak telah kembali..

    aku dh tbyg2 dah kalu bleh guling2 dr atas choc hill tuh hahaha.. awal thn nih papi dpt interview utk keje kt pilipin tapi dia xmo pegi & tak beminat, aku tnya ngapa? dia kata xkosa nk layan kadar keselamatan yg zero kt situ.. itu aje la citenye sekian..

    ReplyDelete
  11. Ely Hasrul:-

    Hahahah entahle, tatau tetibe nama akak yang bermain di benak fikiranku ini hehehe.

    Hahaha nak main guling2? cer terai kat bukit brogar dulu, kalau pass boleh la g guling2 kat bukit cekelat tu!

    Hmmmm tu la, zero safety hmmmmm....

    ReplyDelete
  12. dalam banyak2 negara, filipina yg paling last dlm list aku...ish, isu keselamatan sungguh!

    i loikeee! nasib baik takde buah ceri kat tip dia hahahahahahaha!

    ReplyDelete
  13. Biqque:-

    Ok aku pon kene buat perkiraan ni, ok ke tak. Napelah depa tak pikirkan masalah ni ....

    HAHAHAHAHA kalo letak cerry pon leh nampak ke dari jauh???? aku rasa elok letak buah kelapa...beasau!

    ReplyDelete
  14. kejap...x paham lah...asal dgn keselamatan kat sane? byk riot ke? stok pisau kat leher ? ke stok pistol dalam mulut?

    ReplyDelete
  15. Kemang:-

    Aku tak sure la kemang...kene tanya Ely dan Biqque. Tapi setau aku kat sana mmg selalu riot dan kadar jenayah tinggi.

    ReplyDelete
  16. Janggel,
    hamboi ...suruh akak bawak beg troli eh? bagi 'can' akak pinjam begpack (tapi janggel tlg bawakan...)ok ,kan? mcm menarik aje..hahah...
    jab..nih nape plak bebdudak rumah nyanyi lagu raya...demam ker??(nak gi cek sat..)

    ReplyDelete
  17. Janggel,
    hamboi ...suruh akak bawak beg troli eh? bagi 'can' akak pinjam begpack (tapi janggel tlg bawakan...)ok ,kan? mcm menarik aje..hahah...
    jab..nih nape plak bebdudak rumah nyanyi lagu raya...demam ker??(nak gi cek sat..)

    ReplyDelete
  18. dulu aku berangan gak gi sini...tp tunggu ade bodyguard dulu lah..hahaha...aku nak hire female bodyguards mcm gadaffi tu..ekekekeke

    ok aku mengong +_+

    ReplyDelete
  19. Kak Anash:-

    Hamboihhhhhhhh nak suruh saya bawakkan beg??? Pengsan! Beg saya je pon dah macam ank gajah! Hehehe

    Jom kak, kite plan trip pegi pilipin ...

    Wahhhh apakah ? Tetibe lagu raya???? Raya Krismas ke? Pi la join! Hehehehe

    ReplyDelete
  20. Kemang:-

    Kenapa nak bodigard pompuan??? Hahhahaha aku nak jugak!

    Nanti kite diskus eh pasa agra tu.

    ReplyDelete
  21. hamboi2...sedap ye korang bercikcur kat sini..tak panggil mak pun!

    ni bila masa ko up entry ni nok? mak baru tau...so yesterday mak ni...tak koser!

    chocolate hills ni kan...ko baca jela dlm blog farah tu...aku penah tanya dia cane filipin, ok ke? dia ckp mmg challenging...aku dgr citer dia terus down. tp sblm tu aku dah tau pun sbb dulu kengkawan aku penah backpacking kat sini..sume tak enjoy...entahla nape...memasing kata org sini kuat benor nipunye...

    tp yg pelik tu, aku jumpa org filipin kat obersi ok2 jek..dorg peramah lagi ada le...tp aku pun mcm ala2 sejuk beku nak gi cni...belum terbuka hati nampaknya...

    ReplyDelete
  22. Fatt:-

    Hahaha entry lucah mana boleh kecoh2!!! HAHAHA CAM HAREM....

    Aku pos semalam entry ni, tetibe cam syok pulak tengok bukit2 cekelat ni. Maklum la world heritage UNESCO ...

    hmmmm tu la, awat eh filipin camtu? tapi org2 dia kat luar negara dia macam ok pulak. tu yang musykill tu.

    Hmmm cabaran sungguh...sapa yg mampu menghadapinya memang saluteeeee!

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!