2011-12-11

Food Hunter: Laksa Kak Pah

Assalamualaikum!!!

Hari tu, masa tengah berduka lara di opis akibat kebosanan tiba-tiba ada beberapa orang colleagues mengajak aku mencuba Laksa Kak Pah. Fuh aku ni pantang diajak, kalau dengar bunyi laksa je, kompom aku ikut! Lokasinya Warung Kak Pah  ni terletak di Bangi. Lebih spesifik, tepi jalan depan kilang Sony dan Denso. Owner warung ni asal dari Kedah, ramah je makcik ni.

Kalau kat situ memang senang la nak pegi. Sampai-sampai je di tempat kejadian aku lihat gerai tepi jalan tu dah agak penuh, maklumlah waktu rehat. Kebanyakan pelanggan Kak Pah ni adalah para pekerja kilang berhampiran. 

Konsep makan kat sini, kene pegi ambil sendiri di kaunter dan tuang kuah sendiri...terpulanglah nak bubuh banyak mana pun. Memang mabeles! Harga sepinggan laksa adalah RM 3. Amat berpatutan. 

Disamping Laksa Penang, ada juga makanan lain yang disajikan seperti mee rebus dan mee kari. Yang lain aku tak perasan pulak sebab mata dah dibutakan dengan Laksa Penang. Fuh rasanya memang terangkat! Kalau tak percaya pergi lah cuba. 

Sebagai penambah kelazatan, boleh dimakan bersama petis atau otak udang dan menghirup Cendol Pulut di gerai yang sama. Terbaek!!!. 

Untuk mencari kelainan...ada banyak lagi gerai Laksa Penang untuk diteroka.

Psttt:-  Aku tak kesah makan tepi jalan.

WASSALAM.

Tu dia full house warung Kak Pah ni.
Banyak jugak meja dia bukak...sesuai la nak bawak sekapal geng.
Ni dia Laksa Penang yang dah siap dibubuh dalam mangkuk...pilih je mana yang berkenan.
Lepas dah pilih mangkuk mana kite nak makan, boleh la tuang kuah sendiri...terpulang la nak bubuh banyak mana...janji puas hati.
Tadaaaaa laksa Penang yang sedia untuk dibaham!
Di makan bersama cendol pulut! Terbaek!
Silalah ke Warung Kak Pah di Bangi...aku tak dapat apa-apa komisyen pon tolong promote ni, cuma sekadar berkongsi mana yang baik.

20 comments:

  1. tu dia hantu laksa!!! aku rasa ko kena cari bakal isteri yg terer buat laksa pastu hari2 ko bleh mkn laksa sampai pengsan. hahaha

    aku pun suka laksa jgk..cuma dlm umah aku ni aku sorg je hantunya, yg lain sume tak minat..apalaaa!

    klu kuah tu bleh buh sampai meladung aku rasa habis banjir kot. nasib baik pinggan dia leper. laksa ni sedap kat kuah je. klu kuah tak sedap..alamatnya sori la kan.

    psst, brp pingga ko bedal? hehe

    ReplyDelete
  2. laksa johor? kat taman tun best. warung santai... try ler

    ReplyDelete
  3. Fatt:-

    Kehkehkeh aku mmg pantang dioffer laksa laksa ni! Tu la ...sape la yg pandai masak laksa tu kan!!!!!!!!!!!!

    Betol, kuah memainkan peranan penting! Makin pekat makin sedap! Aku paling suka yg ekat, bukan yg cair macam laksa penang kat shamrock beach kat Tanjung bungah tu...fail!

    Aku bedal sepinggan je sebb waktu lunch dah time....haahhahahaha

    ReplyDelete
  4. Lily:-

    Kat celah mana tu??? Taman tun yg kat OU tu ke? Haish nak kene siasat nih!

    ReplyDelete
  5. hahaha...laksa kak pah tentulah di warung kak pah. takkan laaa kat warung kak bedah pulak! hahah. ;p

    aku mmg x suka laksa penang ni. ntah tgk kuah pun rse mcm masam dan pelik. sorila kpd penggemar laksa. AAK? hahaha..aku lebih suka laksa kelantan dan laksam. ntah ko penah makan ke tidak. kuah giler pekat! haha..kaler putih.

    aku lebih tertarik kat cendul tu. yummy!




    p/s: salam ziarah, jemputlah datang ziarah blog saya jika ingin membaca travelogue saya ke 5 buah bandar. sekian.

    ReplyDelete
  6. Laksa..memang favourite..tapi tak jumpa lagi yang sedap kat KD :(

    ReplyDelete
  7. laksa kuala kedah yang campur belut kan.. sedapnye..laksaaa...laksaaaa...
    *meleleh ayaq lioq ceq*

    ReplyDelete
  8. wow sedepnye...... aku sume jenis laksa aku bedal. kalu aku punye mmber tetiba sms 'mak masak laksa' kompom aku smpai kt umah dia sbb dia org kedah, kalu mak dia dtg sure masak laksa.. wajib la aku dtg hahaha..

    kalu laksam, kt pasar mlm au2 isnin sini ade ahkak nih mmg marbeles la laksam dia.. murah aje sepeket rm2.30 (tu dh naik 30sen tuh).. wowww weee se nyeee...

    ReplyDelete
  9. John:-

    Hahaha ok aku noted, ko tak suka laksa penang.
    Laksam kelantan tu pon not bad jugak...sedap, aku penah rasa. Aku asalkan dia based dengan ikan aku belasah je.

    Cendol tu memang terbaik!!!

    Dan yang last sekali...PERLUKAH???????
    Ceh!

    ReplyDelete
  10. Wa:-

    Sedap kan... Jap KD tu mana> Kota Damansarakah???

    Banyak tempat jual laksa tapi belum jumpa yang terbaik..kalau ada pon dah pupus.

    ReplyDelete
  11. Hanie:-

    Aku tak penah rasa lagi laksa yg campur belut!! Sedap ke????

    ReplyDelete
  12. Ely:-

    Aku pon bedal semua jenis laksa..tapi laksa johor tu macam kureng sikit la sbab dah macam spageti je rasanya.
    ish sape2 nak buat open house laksa dialu-alukan menjemput aku tau!

    ReplyDelete
  13. sedappppppppp...manis2 lemak..tatau nak ckp guane. hahahaha

    ReplyDelete
  14. janggel, kuangasam john dia kutuk laksa kita. nanti kita rendam dia dlm periuk laksa tu beramai2...aku rasa kat sini sume hantu laksa penang. tak caye suh dorang angkat tangan!!!

    HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  15. Hanie:-

    Ooo ye ke? nanti aku nak terai la. :)

    ReplyDelete
  16. Fatt:-

    Kan!!!!! Cis kalo buat laksa John agak2 sedap tak??? Sama tak macam laksa belut Hanie tu???? Hahaha

    *sambil angkat tangan dua dua belah.

    ReplyDelete
  17. nanti kita order laksa penang, aku nak sumbat kat molot si john! ok??? hahahahaha!

    ReplyDelete
  18. jap...aku kan sbnrnya nak cakap....nti kan tetiba john punya bakal bini org penang...haaaa, camne tu?? mana tau! pastu hari2 la dia kena telan laksa...hahahaah

    laksa belut aku penah rasa....sedap siot...rugi klu tak cuba. laksam bukan tak sedap, mmg sedap tapi laksa penang totap dihatiku..cewah

    ReplyDelete
  19. Biqque:-

    Kannnn... Aku rasa macam nak ikat jon kat pokok jangguih pastu paksa dia hirup kuah laksa penang tu hahahah*gelak Jahat!! !!

    ReplyDelete
  20. Fatt:-

    Hahahah aku pon wish john dapat bini orang peneng la cenggitu! Wakakakaka

    Ok nanti aku nak try laksa belot tu!!! Hehehe :)

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!