2012-01-10

Projek Star Cruise - Libra : Kisah Penamat (Harun, Aloyah, Leman dan Datin Fe'ah)

Assalamualaikum!!!

Amacam, iklan sekejap dengan entry Otomen, sekarang baru mau sambung kisah cuti-cuti naik Cruise. Sambungan dari SINI

AMARAN: Entry ini kaya dengan gambar syok sendiri dan ala-ala retis hahahaha . Bertabahlah.


Ok, lepas keluar saje dari Pulau Pinang naik jambatan, kami pun terus menuju ke Taiping. Rancangan awal nak ke Kuala Gula, tengok burung, tapi bila pikir-pikir balik, hari dah petang, campur dengan sesat-sesat bagai sampai ke malam pulak. Jadi kami hanya singgah di Taman Tasik Taiping. Saja nak bawak retis-retis tengok Taman Tasik Taiping tu, sebab diorang tak pernah sampai.

 

Fuh memang lawa la taman ni, paling aku suka part dahan-dahan pokok yang mencecah ayor tu, klasik weh...tempat lain aku macam tak pernah nampak pulak ada pokok macam tu. Lagi satu, bandar Taiping ni pon sangatlah jarangnya aku singgah, seingat aku baru 3 kali kot aku datang Taiping hehehe. tetibe petang tu ramai pulak mat rempit buat onar.


Masa di Taman Tasik Taiping agak suntuk, kami sampai pon dah pukul 5.30 petang, hari pulak mendung dan lepas tu hujan renyai-renyai. Tapi aktiviti menggedik depan kemera tidak dilepaskan! Cer tengok tu! Hahahaha.

Kehkehkeh hambek ko...semua aku tepek kat sini, macam-macam aksi pulak tu kan!!!

Dah dekat nak maghrib baru kami begerak ke Ipoh. Pergi rumah kawan untuk tidor. Alhamdulillah, sporting sungguh kawan itu bersama keluarganya. Terimakasih ya sebab sudi numpangin kami. Malam tu, sempat pulak kami jelajah Bandaraya Ipoh, lalu lalang depan sekolah Si Pengembara Tumpangan sampai empat kali, masing-masing teruja pulak tu. Rujuk entry SINI

Malam tu jugak kami terjah Gerbang Malam, ala-ala uptown la kalau kat KL. Yang banyaknya juak baju dan eksesori talipon. Itu ajelah tempat yang menghidupkan Bandaraya Ipoh waktu malam, kalo takde tempat tu, dah lama jadi pekan mati kot.

Keesokkan harinya pulak, pepagi lagi dah gigih keluar rumah, kengkononnya nak pergi cari durian. Maklumlah, sebelum ni memang dah plan nak pergi makan durian. Akhirnya tercapai jugak cite-cite. Tapi sebelom tu singgah jugak kat Taman Gunung Lang, kengkononnya (lagi) nak naik bot di tasik di tengah gunung, tapi hampa sebab perkhidmatan bot dihentikan buat sementara waktu. Haish, kempunan nak naik bot, tambang bot hanya RM3.00, len kali boleh try.


Lepas dah habis bergambar di Gunung Lang, kami pon singgah beli durian di Jalan Tambun. Memang berlonggok-longgok buah durian kat tepi jalan, dan hasil kehebatan Kak Coco menghidu bau durian, maka tebelilah kami empat bijik durian yang besar-besar. RM 35 je tau! Kalau kat KL dah berpuluh-puluh kot, mahal lagi dari itu.

Lepas hampa di Gunung Lang, kami singgah pulak kat Kampung Kacang Putih, belah-belah jalan nak ke Manjoi, aku tak ingat area mana, dan apa nama kampung tu. Tapi memang satu kampung tu orang buat pengusahaan kacang putih! Harga pun murah dan dijamin Halal. Sebab kami dah tengok sendiri keadaan kilangnya. Memang standard kilang pengusaha kerepek la. Kat umah aku pon macam tu kot. Apa lagi, borong la kacang putih le kami!


Sampai rumah apa lagi, adengan kopek-mengopek pon bermula. Tugas mengopek buah durian kami berikan sepenuhnya kepada Abang Leman Vogeh kite. Memang gagah betol Abang Leman mengopek durian!. Hasilnya terbaik, sempat pulak tu lebihan-lebihan durian dibuat cekodok dan bubur durian!!! Mabeles. Sambil tengok citer TITANIC (macam tau-tau je kami baru balik naik kapal) kat TV3, sambil makan cekodok durian dan bubur durian.


Petang tu kami dah siap nak gerak balik ke KL, pukul 4.00 petang bertolak dari Ipoh dan sampai di KL jam 6.30 petang kot. Habis sudah percutian singkat kami. Tak sangka pulak semua boleh masuk, satu kepala. Menggila, mengilai bagai. Jangan serik sudah le....lain kali kita kasi gegar tempat lain pulak ye.

Ok Sekian.

WASSALAM.

37 comments:

  1. aku first kah??? hahahahah.....

    byknyaaa gmbr aku wehhhh!!! opocot mak kau~ hahaha. sumpah cantik giler tasik taiping nih! nnt jom pegi lagi wehh..pegi tgh hari pulak...hehehe. tak puas nk ronda2~

    jgn serik ngn aku tau. sbb aku tak serik dgn korang...hehehe ;p

    ReplyDelete
  2. John:-

    Kahkahkah saje je aku letak gambo korang banyak2, ala-ala sabotaj jugak lani, bia semua org kenal wakakaka! Motiffff~

    Lepas ni kite buat rombongan pg tepen lagi, khusus melawat taman tasik tepen + kita panjat Bukit Larut nak??? Ko mampu????

    Aku tak serik....

    ReplyDelete
  3. Isabelle:-

    Jeles apakah? wakakakaaa.

    ReplyDelete
  4. kak ro nyer wedding outdoor kat taman tasik tepen youuuuuuuuuu! keta lalu siap hon2! "selamat pengantin baruuuuuuuuuu" hahaha!

    ReplyDelete
  5. Biqque:-

    Kesahnya!! mesti gambo post wedding ko kebabom kan! Mabeles kan! Bestnya!

    ReplyDelete
  6. Mari nak bawak dua tiga tempat lagik.... muahahahaa.... Lets jomzzzz

    Kak Anash, menjual durian kah???? kayaknya gitew terserlah!!!!

    ReplyDelete
  7. MasMZ:

    Penjual durian Vogeh gitewwwww....

    Lets Jejommmmms!!!

    ReplyDelete
  8. Janggel,
    ya ammpuuunnnn...kenapa la muka akak banyak sepah sana sini...

    nasib baik kedudukan akak masih sopan dan santun gitu...(ayat tak bleh blah ok..)

    but again, tepen's pics the most cantik ever...
    kudos to the tukang hambek gamba itu....tepuk tangan sume...tepukkkk...
    dan betul
    ..akak tak serik pun dengan korang...mabeles...
    akak memang kaya jual deroyan..hahah...

    ReplyDelete
  9. ni lens mane ni? 70-300mm? bokeh portrait cun Ooooo.. tambah2 lagi dgn model yg boleh tahan meletop.. opocot..

    ReplyDelete
  10. wah gambar very the cunsss... tak sia2 ko pinjam lens!! hahahah

    Paling best sekali tgk makan durian ramai2 tu..part tu aku paling jeles.. (hmm aku nk p makan durian yg beli smlm la..ada saki baki lagi..bye bye) - ayat icam

    ReplyDelete
  11. Kak Anash:-

    Hahahha akak, saya saje je sabotaj mukak akak, mas and John banyak2 dalam bog saya, bagi laku sikit blog saya ni org baca hahahahaha. Motiffff?

    Ye akak memang sopanssssss (tengok berapa banyak s disitu!)

    Gambar kat tasik tepen tu memang cantek, pakai kemera henpon pon leh dapat gambar cantik! :)

    Nak join venture jual deroyan!!! Sambil juan leh makan seulas dua kekeke.

    ReplyDelete
  12. Cawan:-

    Ni lens pinjam Canon 18-200 mm kepunyaan kawan opis hehehe, nak beli sendiri blom mampu hahaha. Model meletop kekdahnya! Ahaks

    ReplyDelete
  13. BlueEwoke:-

    Tula, nasib bek aku pinjam lens kalo tak kempunan!

    Hahaha bile kite nak buat kenduri durian kat rumah Biqque nih>??????

    ReplyDelete
  14. bila part durian tu kakak cantek skalik lagik ingin menunjukkan middle finger tp sbb kakak coco yg cekap memilih.. terus kakak cantek tunjuk peace sign.. cehh menci!

    nnti kt USS kakak cantek nk buat banner beso.. welkam rombongan cik ro ke USS.. leh john leman (huh cam john lennon siot hahahha) melompat bintang mahupon bukak baju..

    ReplyDelete
  15. Janggel,
    opss...satu lagi yang akak suke
    "DATIN FE'AH".....ko mampu?

    hahahaaaaaa.....

    ReplyDelete
  16. Janggel! aku baru tau lens yg 200mm tu ko pnjm rupenye!!! ingtkan ko punye sendiri. papepun gmbr ko mmg mantap!!! *motif sebut mantap* ;p

    papepun, aku lompat nmpk cantekkk!!!

    jom pi bukit laruttttt!!!! bila2???

    ReplyDelete
  17. dah berapi nak komen, then baca ely nye komen.... LOL giler..

    john leman aka john lenon!!!!

    ely da best!

    ReplyDelete
  18. Ely:-

    Hahahaha ko syuka durian jugak ke? Pi la makan sebelum bersalin, lepas bersalin dah kene pantang hehehe.
    Selamat kak Coco ada. :)

    Best jugak kan kalo ada banner-banner bagai kan!!!!

    Leman bukak baju>???????? Oh nooooo!!!!

    ReplyDelete
  19. Kak Anash:-

    Hahaha Datin Fe'Ah kekdahnya!!!! Suka letew!

    ReplyDelete
  20. John:-

    Leman, hahah emmang aku pinjam la lens tu, kan aku ada 50mm jeeeeee. Mantap???? Nenas berperisa kapkek sangat! erk ada ke?

    Ye ko buat apa pon cantekkkkkk leman oiiiii.

    JOM Bukit larut jommmms!

    ReplyDelete
  21. Lily:-

    apa yg berapi tu? hahaha John Leman wakakakakakakakakak~~! @_@ Pitammmmms~!

    ReplyDelete
  22. Rugi tak singgah kuala gula. Kat situ boleh try makan ketam nipah kulit lembut kat restoran terapung kat jeti. Lagi satu ketam nipah pun murah kat situ sekilo paling murah RM6-RM8 kalau tak silap tapi memang ikut gred la. Ketam ni lagi sedap dari ketam bunga sebab biasanya orang beli ketam hidup. Buat ketam bersos cili memang mabeles.

    ReplyDelete
  23. bila plak entry ni kuar?? aku ketinggalan...

    well, tidak syak lagi tepen mmg cantek...hahaha...nti len kali mai datang kita pi daki bkt larut pastu mandi air terjun 7 tingkat. haaaa..kome mesti tatau...nti next time dtg tryla kayuh itik kat atas tasik tu...rugi klu tak buat :)

    ReplyDelete
  24. Inertz:-

    Memang cadangnya nak ke Kuala Gula tu, lenkali la gamaknya...ketam nipah tu yang kaler hitam tu ke? Tak penah try lagi, nanti la tunggu KO BELANJA! :)

    ReplyDelete
  25. Fatt:-

    Semalam keluarnya.
    Hahaha kan, nanti kalo aku ada plan nak manjat bukit Larut n mandi ayaq terejun 7 tingkat tu aku kene ajak ko! WAJIBULGHUNNAH!

    Naik itik tu??? tkuttttttt tenggelam. :)

    ReplyDelete
  26. Janggel,
    Bukit Larut, Gua Tempurung, Taiping (again kena ripit), St Michael Ipoh (sekolah ICam...hehe), Kuala Gula...pehh banyak jugak eh?
    Manade akak pandai pilih deroyan? hujung2 suruh bro jual deroyan tuh pilih...hahahahaa...

    ReplyDelete
  27. Kak Anash:-

    Hahaha ya betol, tu baru kat Perak!!! Belom kat Sabah lagi!~ *wink wink kasi hint*

    Deroyan di hati.

    ReplyDelete
  28. jom pegi sana wehhh!!! wahhh....tak puas! korang kene bwk aku jejalan laaa nmpk nya lagikkk!

    nk lompat katak lak!

    ReplyDelete
  29. kalu aku buat banner welkam cik ro mmg sorg kena bg icam SGD1 sbb dia la kena bwk banner tu kang pas kite bergambo.. sapo nk pegang hahahha

    kalu sorg SGD1 x more than 15paxs kan? haaa mmg bleh cover icam punye mkn tuh kt sana hahahah setuju?

    lily, john leman naik pangkat siot nama dia hahhaa

    woit sapa sebut psl sabah tuh? aku kena blk kg tuh after confinement.. tgk la korg aku belagak2 nnti hahaha (ape kes)

    ReplyDelete
  30. WEH JOMMMMM, NEXT TRIP PASS USS DAN BEFORE REDANG, KE TAIPINGGGGGG PULEEEE..
    DENGARNYE MAKAN SANA BEST GAK!! ADA SATEY FREE LAGI KATA CIK RO KITE..MARI2!

    FATT TUNGGU KAMI DISANA!!!

    *apa motif pakai huruf besar semua?? hahahaha*

    ReplyDelete
  31. John;-

    Ko ketagih nak jenjalan ngan kami kan?? Kan?? Hahahhahaa sape suh terjebak ngan kami.

    Jommmmm banyak tempat nak pg ni. :)

    ReplyDelete
  32. Ely:-

    Yaampunnn, betulla kalo buat banner kompom dapat liputan meluas..."ROMBONGAN CIK RO BLOGGER TERJAH KOTA SINGA" tajuknya..hahahahhaa
    hampeh... yg untung ICAMMMM JUGAK KAN!

    ko nak blik sabah kan ely? hehhehe aku nak kirim amplang!

    ReplyDelete
  33. BlueEwoke:-

    Taping???? jom! kite manjat bukit pulak!!!!

    yg penting sate freeeee!!!!

    ReplyDelete
  34. Leez:-

    Hahah apa lagi, pi la baham kekeke.

    ReplyDelete
  35. trip perak jom! pasir salak memanggil2 dah bertahun nih! hahaha! patu kita gi kuala gula naik feri tayar lori! best wooooo! yg penting, satay mmg free! hahahaha!

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!