2011-08-16

Lauk Pauk Kenduri Style Perak

Assalamualaikum!

PERHATIAN: - INI ENTRY KETINGGALAN ZAMAN, HARAP MAKLOM.

Sebenarnya aku nak sambung entry sebelum ni mengenai aktiviti selepas Iftar dan Besday Party di rumah Sifu, tapi memandangkan mood tengah kecamuk dan kacau bilau, aku buat dulu entry-entry yang tertangguh sebelum ni.

Seperti biasa la bila bulan Ramadhan je, topik utama orang akan bercerita adalah mengenai makanan, lebih spesifik "juadah berbuka puasa" Ha bab-bab makan ni memang tersangat la aku suka! Sebab tu kebanyakan entry dalam blog aku ni, kalau tak pasal jalan-jalan, mesti pasal makan...sikit-sikit je pasal teater (hampeh tahun ni projek teater aku memang sangat merundum!)

Sebelum tu aku nak cerita pasal kenduri sambut Ramadhan yang diadakan di rumah arwah atuk dan opah aku di Ipoh, Perak. Seperti biasa, tukang masak mestilah ibunda tercintaku! Dan aku pulak secara automatiknya akan jadi tukang angkat-angkat barang, pinggan mangkuk, periuk belanga dan sebagainya. Maklumlah, dari rumah aku nak ke rumah opah aku tu jauh le jugak, kalau ikot highway PLUS mengambil masa lebih kurang setengah jam. Mak aku dah decide nak masak kat rumah saja instead of masak kat rumah opah, sebab kelengkapan memasak kat rumah aku memang super duper lengkap tambahan pulak ramai yang menolong (jiran-jiran aku memang selalu tolong mak aku masak).

Bila semua makanan dah siap, maka kami pon bergerak ke Ipoh. Di Ipoh, pakcik aku yakni adik mak aku dah siap susun rumah, atur meja dan sebagainya. Memang wajibla dia yang kena buat sebab dia dengan family dia tinggal kat rumah arwah sekarang. Ahli keluarga yang lain ada yang tolong, potong buah-buahan dan menyediakan beberapa hidangan sampingan yang lain.

Kenduri dijadualkan selepas solat Zuhur. Dalam pukul 1.30 macam tu orang dah mula datang. Hujan pulak masa tu...jenuh pulak aku dan sepupu-sepupu aku yang lain mengangkut lauk-pauk yang dah disusun di luar masuk ke dalam.

Alhamdulillah, kenduri menyambut Ramadhan tu berlangsung dengan sempurna dan jayanya. Lauk pauk yang dihidang sudah semestinya mabeles! Kalau tak percaya sila tengok apa yang aku tepek kat bawah ni yer.

Ok lah, nanti aku sambung cerita pasal juadah berbuka puasa pulak. Haish tetiba banyak pulak benda nak cerita tapi tak sempat nak buat. Kalau tetiba masa bulan raya ada kisah bulan puasa tu harap paham yer, saya menulis ikut mood. Lalalala. 

Eh, malas la nak sambung pasal menu berbuka. Tunggu next entry la eh.

PEACE!

Ha yang sebaldi ni namanya BUBUR KACANG HIJAU + Durian. Mantop!
Aku bagi pemandangan jarak jauh dulu...lalalala ni adalah lauk-pauk utama.
Ini pulak adalah Ikan Kembung Stim Ala Thai. (OH sedapnya)
Lagi pemandangan jarak jauh.
Lagi gambar Ikan Kembung Stim Ala Thai
Yang ni memang peberet teman! Sambal Tumis Petai Ikan Bilis
Sambal Tempoyak jangan dilupa! Wajib ada dikala musim durian ni.
Sambal Belacam tetap ada bersama Kacang Botol
Selonggok Ulam-Ulaman..aku pon tatau apa nama ulam-ulam tu, timun aku tau la.
Ikan Masin!
Orang Perak panggil JELATAH.
Ayam Goreng Berempah!
Masak Lemak Udang dan Nenas
Ni la pakcik-pakcik Mesjid yang hadir. Dah kenyang la tu, senyum semacam je.
Pssttt: Ni semua resepi Mak aku tau!




21 comments:

  1. janggelllllllll !! sedap nyeeee!

    pulak tu ko post tengah2 bulan pose ni??

    haih

    aku suka itu kacang hijau + durian...sodappp!

    regarding the sambal tempoyak punye gambo yang ade censored tu, i guess i know what is it.. nak suh aku state kan ke tidok?

    :p

    ReplyDelete
  2. Kemang:


    Hahaha aku saje je tepek gambo makanan yang sedap tu kat sini supaya boleh amek feel masa nak bebuka nanti hahahaha.

    Alamak ko tau eh apakah itu? hehehehe mahluk halus namanya sebok nak enterprem dalam gambo aku, tu la merasa dia kene sensored ! Hahahha

    ReplyDelete
  3. haha... mesti ler aku tau, x lain tak bukan ***** kan...

    haha..

    ReplyDelete
  4. Kemang:

    Hahahha tepat sekali (walaupon aku tak nampak tulisan password ko tu) biasala...***** dengan kenduri kan sinonim hahaha.

    ReplyDelete
  5. Kemang:

    weh panjang umur si Fatt tu eh..baru kiter discuss pasal dia dah tetibe muncul entry baru! hahhaaaa

    ReplyDelete
  6. haihhhh posa dak nih nengok2 gambo makanan nih :p


    ~lalalalaa.... haduiii sedap nyer ghuperrr

    ReplyDelete
  7. MasMZ

    Amacam???tergoda tak??? lapo Tak??? hahahahaha...

    ReplyDelete
  8. issk buat senak perut tengok...huhuhu

    ReplyDelete
  9. Lauk style kampong memang sodap, lebih-lebih lagi kalau dah lama tak pekena... hish terliur..

    ReplyDelete
  10. Mie:

    Betul3x! Lauk pauk kampung memang terbaik!

    ReplyDelete
  11. aku sokak ulam2 bagai tu...lelagi ulam raja...mai feveret.

    aku saja bukak entry ni pas berbuka sbb tadi perut aku kruk krak kruk krak...takut terliur je :)

    ReplyDelete
  12. fatt:

    hahaha ko pon hantu ulam jugak yer! patotla aku rasa mcm ada org ngintai2 dr celah tingkap td..hhahh

    ReplyDelete
  13. aihh..lauk2 org perak mmg sodapppp..kan pakcik kan.. (vangge jd org perak.. hahaha]


    psstt.. daging masak hitam lg menusuk kalbu kesedapan nye.. hahahah

    ReplyDelete
  14. janggel. aku bari balik keje. penat wehhh, lutut macam nak patah 3 !

    eh.. ape salah nye abg belanja adik sekali sekala.. bayau semua travel trip pi nz ke, muahahahahaha :D

    haa tu la.. tgh2 kite chat die kluar entri pasal ade cilakak curi kabel tepon umah die...hihihi

    ReplyDelete
  15. Hanie:

    Setuju memang terbaik! Part daging hitam tu tungguuuuuu ada mana boleh takda! Hahhahaa

    ReplyDelete
  16. Kemang;

    Weh lambatnya ko balik kerja!

    Hahah nak mampos aku sapot ko? Nak sapot diri sendiri pon aku belom tentu dapat pi Nz tu tau hahahhaah.

    Sian kat fatt ...ramai org carik dia hahhah.

    ReplyDelete
  17. ye ler... aku shift petang..sok shift pagi pulok... lenguh lenguh!!

    hahaha saport tix flight je hahaa...

    x ah, guro je janggel.. guro2 leh gembirakan hati yg tengah duka lara..ye ke tidok?? hahaha

    fatt bg opinion kat aku , nz no last skali.. china no 1, indo no 2.. sebab kat china n indo kite boleh blaja dieorg punye history.. and ade chapter insaf bile pi sane..kalo pi nz just sightseeing jekk... betol gak eh kate fatt...

    ko camne? aku pon dah konpius

    tapi aku agree ngan fatt, bile lagi la nak insaf2 kan?

    sori la banyak bebel pulak aku ni...

    bese la adik nak bodek abg bg sponsor...hahahha..

    ReplyDelete
  18. Kemang:

    Oooye ke, ok. Hahhaha aku setuju!

    Sebenarnya aku setuju dengan fatt. Bagi aku sendiri pon, aku suka explore negara2 dunia ke3 sebb ada culture dan bangunan2 lama, which aku mmg sangat suka. So aku akan pilih indo atau china first. Aku teringin nak pegi borbodur tu...macam gule syok kalo dapat pegi situ. Then tembok besar china tu pon cita2 aku gak.. Tapi kat NZ banyak pemandangan cantik yg jauh berbeza dr environment kita..but still boleh pegi jugak but bukan on purpose of nak learn culture or else. Tapi terpulang pada ko la... Itu cuma my personel op. Hhehehe.

    ReplyDelete
  19. agree

    aku pi indo lah kalo gitu ;)

    boleh jadi jutawan..

    ReplyDelete
  20. kemang:

    hahaha kalo nak jd jutawan pg la indo..tp ni bukan ak paksa tau..aku bg pendapat jer..ikot kata ht ko la, mana yg kuat ko nak terus sambar sbb peluang bukn dtg selalu.

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!