2011-08-17

Pulut Mangga dan Acar Buah: Terbaik di Bulan Ramadhan!

Assalamualaikum!!!

*Dalam kepala otak sedang berperang - "Haish apa yang aku buat ni? Asyik nak pos entry pasal makan je! Ada yang kurang pahala puasa ni kang bila masauk blog aku" Tapi desakan untuk tepek cerita pasal makan memang menjadi-jadi di bulan Ramadhan ni, dan aku pun tak sanggup nak hampakan harapan napsu aku.

Bulan puasa ni memang macam-macam makanan la yang aku ngidam nak makan, padahal hari-hari biasa (sebelum dan selepas Ramadhan takde pon terfikir nak makan). Paling terkesan di hati adalah keinginan nak makan "Pulut Mangga!" Sanggup ni terjah sampai ke Kampung Baru sebab nak makan pulut mangga sedap buatan makcik kat situ. Entahla aku tak ingat nama kedai dia apa, tapi kalau lalu ikut pintu gerbang Kampung Baru tu, terus je sikit nampak kedar ramai orang sebelah kanan, ha kat situ le kedainya. Terbaik, ada juga jual somtam dan pelbagai jenis sup. Memang menggiurkan dikala malam dan sibuk nak bersahur.

Itu kisah pulut mangga kat Kampung Baru. Lepas tu ada lagi kisah pulut mangga yang aku terjah, tapi kali ni cuma kat PARAM (Pasar Ramadhan) berdekatan dengan rumah aku. Fuyooo tak sangka pulak kat PARAM ada jual pulut mangga! Sebenarnya aku terlalu depan gerai makcik tu dan ternampak la benda alah tu (banyak betul TER)...tanpa berfikir dua kali, terus aku rembat.

Kalau nak diikutkan, dalam bulan Ramadhan ni dah tiga kali aku makan pulut mangga. Hahaha takde la hard core sangat sebab ada member aku tu, seminggu berturut-turut makan nasik kerabu time bebuka puasa! Hadoii tak ke muak makan hari-hari? Takpelah, tekak masing-masing.

Sebenarnya, aku jarang berbuka puasa kat luar. Aku lebih rajin singgah di Bazar Ramadhan masa balik dari kerja. Kadang-kadang tu sanggup tour dari satu PARAM ke satu PARAM! Ye aku pernah buat macam tu, agak-agak tak berkenan makanan kat PARAM A aku pergi PARAM B pulak. Gigih tak? hahaha.

Cuma dua kali je aku pernah join member berbuka puasa di luar, kali pertama masa buat Birthday Party sifu (kalau nak tahu kene selak balik entry terdahulu) dan kali kedua sebab ada member yang dah rindu sangat katanya nak jumpa dan belanja aku kat NANDO's hahahah (statement baik punye!). Selebihnya aku hanya berbuka puasa di rumah bersama housemate atau bebuka sensorang sebab housemate rajin sangat keluar dating! Haish.

Ok lah, dah habes aku mengimbau sejarah berbuka puasa aku, puasa masih berbaki beberapa hari lagi dan marilah kita tingkatkan amal ibadat kita selagi terdaya. Jom tengok apa yang aku sempat tembak sebelum ia dimasukkan ke dalam tembolok perut ku itu .:P

Pssttt: Projek acar buah ibu telah berjaya menembusi pasaran Scottland dan London! Yesss, sekarang tengah cuba pasaran Brazil pula...harap-harap berjaya! 

Pssttt: Time ni la ngidam nak makan macam-macam, tak dapat beli, tengok gambar pon jadilah yer...aku tepek je kat bawah.

PEACE!

Pulut Mangga Kampung Baru!
Pulut Mangga PARAM
Di samping pulut mangga, kat kedai Kg Baru tu ada jugak jual Roti Tempayan...lembut je.
Nasik goreng dan somtam tetap di hati....:)
All time peberet, Tepanyaki!
Acar Buah resepi ibu!
Packing for pasaran Scottland dan London! :)



38 comments:

  1. aku ban jgk blog ko ni kang..asik tayang makanan sblm waktu berbuka..hahaha..tp siyes, sume yg ko tunjuk ni feveret aku lelagi pulut mangga tu...iskk...pokok mangga mana pulak aku nak tuju ni...terliur nak makan.

    ReplyDelete
  2. janggel kenape tiap2 hari puase mesti post entry pasal makanan?

    aku lapor tau ke tidok :p

    eh2 aku suka pulut mangga tu... nak2 !

    ReplyDelete
  3. Fatt:

    Hahahha jangan la ban blog aku yg tak berapa nak idop ni haish .:) Ye ke ko suka pulut mangga gak? bleh la kita buat potlak makan pulut mangga nanti yes!

    Bosan la bulan2 pose ni takde aktiviti merayau2, yang ada aktiviti makan je ...tu yang post kat sini tu.

    ReplyDelete
  4. Kemang:

    Hahha terpaksa la kemang...aku takde citer jenjalan nak bubuh hahahaha. Ko pon suka gak eh pulut mangga tu? sama la ngan fatt hahah leh buat potlak pulut mangga nanti.

    ReplyDelete
  5. MasMZ

    Hai ehemmmm je ker?? Ahakssss!

    ReplyDelete
  6. haha...aku nak post pasal makanan jugok ler nanti...tengok ler, kasik ko lapo :p

    haah, aku penoh try versi kl ariut.. versi hatyai aku belom try lagi...

    and sedap mehhhhh !!!

    boleh2, x pon post pakai pos laju ke :p

    ReplyDelete
  7. Hahaha tu la..sila sila pos jangan tak pos.

    Versi KL aku dah salu makan, tapi versi hatnya insyaAllah akan keudara dalam sedikit masa lagi hahaha.

    nak email boleh? pos pos lambat lah.

    ReplyDelete
  8. hihi nanti takut posmen je makan :p

    fatt dah try kot, cube tanye die..

    haha, boleh2.. tapi muat ke ko nak sumbat lam email tu? ko bungkus betol2 tau, takut tumpah nanti ;p


    hihihi

    ReplyDelete
  9. cuba la post gambo yang semenggah (elok) sket...
    macam..
    gamba badak air masuk bendang ke..
    gamba naik kabelkar kat langkawi ke..
    ni gamba makanan...
    adooiiihaiii...
    tercabar iman laaa

    ReplyDelete
  10. Kemang:

    Hahhahaaa kene kautim dengan cikposmen la kalo cenggitu!

    *aku yakin fatt pon tak tepikir nak post2 macam tu hahhahaa

    Kalo aku email alamatnya stakat menjamu mata ko je la hahaha

    ReplyDelete
  11. Anash;

    Binatang2 tu semua puasa la, takleh masuk dalam blog nanti batal pose hahahhaa

    ReplyDelete
  12. ehemmmmm harus larrrrr.....
    letak gambo2 peberet..... kang meleleh-leleh air lior.... nak cakap dengan mak nak datang makan acor buah larrrrr....

    ReplyDelete
  13. kemang & janggel,
    yg kat hadyai tu sedap jugak..boleh la tahan..tp mangga tak brp manis la..harap kaler je kuning..ala dorg kan bleh bubuh 1 ubat kasik buah cpt masak...slalu klu org nak jual pisang dgn mangga bubuh benda tu...aku lupa nama benda tu...

    aku rasa kalau dpt carik org jual mangga yg manis ori punya mmg terbaik lah.

    ps : janggel, ko dgn masMZ ni member ek? aku tgk entry brthday kat blog dia ada muka ko...eh? ke mata aku kero?

    ReplyDelete
  14. Haaha..aku report ngan toke pjbt pos nanti...

    Eh janggel.. Pangkor best x? Aku teringin nak pegi..huhu

    ReplyDelete
  15. Haaha..aku report ngan toke pjbt pos nanti...

    Eh janggel.. Pangkor best x? Aku teringin nak pegi..huhu

    ReplyDelete
  16. Fatt:

    Ha ah kalo pulut mangga tu kena tang mangga yang tak manis memang tak best! potong stim je. Memang slalu kalo belah siam bubuh benda tu nak bagi buah cepat masak..kalo tak silap aku belerang kan?

    haah si MasMZ tu member se-onar aku. hahah sebb tu salu nampak muka dia dalam blog aku atau muka aku dlm blog dia hahahaha.

    ReplyDelete
  17. Kemang:

    Jangan le report , nanti takleh nak pos2 dah haahaa.
    Pangkor..best bagi sesiapa yg suka laut dan kedamaian. Tapi apa yg ko kene tau, laut Pangkor dengan laut Perhentian memang macam langit dengan bumi la, maksud aku dari segi kebest an nyer, sebb pangko takde batu karang yg cantik macam perhentian, cuma pangkor bagus kalau nak buat aktiviti laut la macam mandi manda, jet ski, banana bot dan sebagainya, dia macam PD jugak tapi jauh lagi baik dari PD la.

    Kalo ko nak pegi pangkor, mmg aku rekemen la..kompom tak nyesal la. tapi jangan letakkan espektesyen yang tinggi sangat macam Perhentian, redang atau pulau2 lain.

    Kat Pangkor, org paling suka stay kat Teluk Nipah, ada macam2 chalet kat situ dari yg serendah 20 ringgit samapi la yg mahal beratus2. Aktiviti pon banyak.

    Kalau p pangkor jangan lupa sewa motor atau basikal (aku sajes moto) sebab ko boleh pusing satu pulau tengok tempat2 menari seperti kota belanda, batu bersurat, ko boleh rayau2 kat airport dia, dan teluk dalam (kawasan cantik untuk bergambar).

    Banyak lg nak citer pasal pangkor, nanti aku sambung hehe.

    ReplyDelete
  18. MasMZ-

    Acaor2 buah punya masa dah berlalu yer, skg ni masa Teppanyakieeeeeeeeee~! lalalalala

    ReplyDelete
  19. fatt & janggel

    eh.. korang penoh buat pulut mangga sendirik x? aku x pandai ah nak buat pulut tu.. macam mane ah?

    cube kite buat sendirik, buleh lawan x ngan yg kite beli kat kedai..

    kalo aku buat tak tahu la jadi pulut ape nanti, ahaha

    aku rase jadi bubur mangga, wakakaka


    @janggel

    ohhh yerrr??

    boleh sewa motor ke kat situ?? macam best je wehhhhh

    nanti lah aku plan ngan bebudak ni, dulu nak pegi tapi hancur berkecai sebab last minute dapat arahan org atasan kena extend kat ward pasal BERSIH.. grrrr!!

    ReplyDelete
  20. Kemang

    Aku tak penah try buat mende tu lagi, tapi nampak gayanya macam senang je.stakat tanak pulut, pastu masak santan tambah garam ngan gula je kot. untuk hiasan tabur bijan hahahaaa. senang kot. cuma rasanya belum pasti memukau.

    ha ah kat Pangkor boleh sewa motor. Bayaran sewa daripada RM 15 hingga 25 untuk 3 jam. kalau nak sewa sehari boleh jugak tapi aku tak sure brapa kos. selalunya setiap chalet kat situ ada perkhidmatan sewa motor. '

    Oh ya kalo ko nak camping pon boleh, antara yang aku tau kalo nak kamping ko boleh pergi kat sunset beach betol-betol sebelah teluk nipah, boleh jalan kaki je..cuma aku tak sure samada boleh terus pacak kemah kat situ atau kene ada sewa tapak ke tak. Aku rasa boleh terus pacak je kot.

    Salah satu aktiviti yang aku rasa wajib semua org buat kat pangkor adalah snorkling kat pulau giam. Pulau tu betol2 depan teluk nipah dan sunset beach. Tapi stakat snorkling je la sebb batu karang dia tak seberapa. Ikan pon tak banyak species.

    pastu kalau ko larat, ko boleh try berkayak dari teluk nipah ke pantai pasir bogak. Fuh terbaik ok, aku penah terai, dekat 4 jam jugak la, siap kulit ko boleh jadi belang2 sebab sunburn hahaha.

    ReplyDelete
  21. tamao aaaa tepanyaki, nak mula makan biskut raya dah..... muahahaha....

    Kemang,
    Pangkor best sebab tu dah banyak kali pi dan tetibe kitaorang terpaksa ban Pangkor 5 tahun hahahahaha takut pasni takmo pi langsung laksss.... Mai larrr melawat Pangkor :)

    Fatt,
    Kalau ko baca blog kitaorang sah cerita nyerr sama je, huahuahuahua....

    ReplyDelete
  22. MasMZ:


    Lalalala suka la org nak makan teppanyaki lalalala. Biskut raya? muak hahahaha.

    ReplyDelete
  23. oh.. mcm tazkirah in between maghrib n isyak ko bagi yek,,

    btw thanx bro! nanti aku nak pegi aku tanye ko lagi ye

    *bile la nak pegi

    ReplyDelete
  24. kemang:

    Hahaha tazkirah subuh pon ada kan ...tu la kelako pulak sebab dari kisah pulut mangga sampai ke hatnyai tetibe pangkor kan hahahaha.

    No problem, bleh tanya apa saja..kalo aku tak reti jawab aku suh org lain jawabkan.

    ReplyDelete
  25. i hate uuuuu!!!
    *glug* telan liur


    nasib baik smlm dah dpt try pulut mangga

    ReplyDelete
  26. isabelle


    Hahahha mau lagi kaa??? sedap kan pulut mangga!

    ReplyDelete
  27. "dah banyak kali pi dan tetibe kitaorang terpaksa ban Pangkor 5 tahun"

    haha i notice something good here, ahaha

    korang date kat pangkor je ek?

    ;p

    jangan lupe ajak aku di hari bbahagia tau!!


    ahahaah

    ReplyDelete
  28. Kemang:

    Amboi dah pandai plak skg eh?! Tak baik tau buat fitonah.

    Kami dengan geng slalu buat camping kat sana la. Haish.
    Lalalalala

    ReplyDelete
  29. ohh sori janggel

    okay ler, aku x gosip dah

    my bad!

    ReplyDelete
  30. Kemang:

    "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ko ni kelako la.

    ReplyDelete
  31. ape yg kelako nye??

    *garu kepala*

    ReplyDelete
  32. Kemang;

    Hahhahaa takpela, lupakan. :p

    ReplyDelete
  33. the pulut manggo does looks yummy... kat kgb yek... nnt leh g cari

    ReplyDelete
  34. Lily Riani;

    Yup memang sedap (bagi sesiapa yang suka la) yg gambar first tu kat KGB. Try la cari kat sana. Actually banyak kedai yg ada jual pulut mangga kat KGB.

    ReplyDelete
  35. Al:

    Takpe nanti bile2 ada masa try ler..

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!