Friday, August 26, 2011

Makan-Makan di Bulan Puasa: Restoran Sari Ratu & Cafe

Assalamualaikum!!!

PERHATIAN: GAMBAR-GAMBAR DI BAWAH MUNGKIN AKAN MENGGUGAT PUASA ANDA!


Dah tinggal sipi-sipi je lagi Bulan Ramadhan ni, mood nak kerja pon bertambah nipis, tapi apakan daya hanya boleh tengok kawan-kawan se-opis yang lain bersuka ria, aku pulak terpaksa layan kerja yang nak kena kejar dateline time raya! Haish dugaan...

Takpe, kerja is kerja, life must go on right? Aku tak suka campur adukkan kerja dan perihal sosial aku. So bila dah tensi di tempat kerja maka kenalah cari jalan untuk melepaskan lelah barang sekentut dua (*bak kata Paksu aku).

Aku dapat panggilan daripada housemate (secara tiba-tba sebab dia jarang nak call-call ni), yang mengajak untuk berbuka bersama-sama. Bukan la maksudnya aku tak pernah berbuka bersama dengan para housemates aku, tiap-tiap hari kot aku berbuka dengan diorang kat rumah, cuma kami belum pernah lagi try berbuka di luar bersama-sama. Aku pon setuju ajalah, sebab dah hujung-hujung puasa ni teringin jugak nak merasa berbuka puasa di luar.

Alhamdulillah seperti yang dirancang, akhirnya kami pun tilah kat sebuah restoran ni. Nama restoran ni adalah Restoran Sari Ratu & Cafe. Memang aku tak pernah jejak pon restoran bertaraf selera-selera Ratu ni. Satu yang unik pasal housemate aku (nama dia Nyel) dia tau je mana-mana restoran atau kedai makan yang aku tak pernah dengar, dan kalau nak tahu selera si Nyel ni memang selera orang-orang Istana! *alamak termengumpat pulak, maaf zahir batin!.

Ok berbalik kepada Restoran Sari Ratu & Cafe, ianya terletak di Jalan Kenari 12, Bandar Puchong Jaya, dekat je dengan rumah aku.So takdelah nak bersesak-sesak dalam jem bagai kalau nak ke situ.

Apa yang menarik mengenai restoran ni, ianya berkonsepkan masakan Padang, Indonesia. Lauk pauk semuanya dah tersiap (konsep buffet tapi kalau nak order ala-carte pon ada) dan kita hanya perlu pilih lauk pauk yang kita suka dan nyatakan kepada pelayan di kaunter. Nanti mereka akan hidangkan di atas meja. Berpinau jugak la mata bile tengok lauk pauk masakan Padang ni! Tetibe teringat Bali, sebab kebanyakan jenis lauk yang dimasak adalah sama.

Kami pon memulakan sesi memilih lauk. Pilih punya pilih hah hambek kau, penuh satu meja! Yang nak makan 3 orang je, 2 hulubalang Istana dan seorang Raja! Raja tu bukan aku ye tapi housemate aku si Nyel hahahah.

Minuman pula, standard la kalau aku pergi restoran-restoran Jawa ini aku akan order air Soda Gembira! (Minuman wajib). Soda Gembira ni sebenarnya adalah air ice cream soda yang dicampurkan dengan air sirap bandung. Fuh rasanya memang best. Kalau tak perna cuba, pi lah cuba, buat sendiri pon boleh.

Alhamdulillah, program makan-makan bersama housemates berjalan lancar. Bukan senang sebenarnya kami nak berkumpol dan keluar sekali, sebab masing-masing bizi dengan kehidupan memasing. Bila ada masa macam ni rasa seronok pulak.

Apa-apa pun, untuk pengetahuan semua Restoran Sari Ratu & Cafe ni ada banyak cawangan di seluruh Lembah Klang. Aku tak sure samada diorang ni ada website atau tak, mungkin ada ...try la google.

Berikut adalah cawangan-cawanga Restoran Sari Ratu & Cafe:-

No. G18, Jalan 4/76C, Desa Pandan, 55100 Kuala Lumpur.
Tel: 03-92858811

GF 42-2, Jalan Sultan Ismail, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.
Tel: 03-21411811

AG 10 & AG 11, Jalan SS6/5A, Dataran Glomac, Pusat Bandar Klana Jaya.
Tel: 03-78064122

Lot LG31 & G29, Subang Parade, Jalan SS16/1, Subang Jaya.
Tel: 03-56324140

35-G, Grd. Floor (Corner), Jalan Kenari 12, Bandar Baru Puchong Jaya.
Tel: 03-80702445

PEACE!

Antara lauk pauk yang tersedia
Daging goreng...nampak macam keras je, tapi tataulah sebab aku tak ambik yang ni.

Ayam berempah, rasa macam rendang ayam.
Kacang boncis goreng
Uish my peberet! Sambal tumis udang petai!
Katanya Gulai Tunjang tu agak pemes, so kami

Ni antara lauk pauk yang kami order. :)
Ada lagi...kan penuh meja katanya...
Gado-gado...Pecal
Nilah dia Gulai Tunjang tu...
Kangkung goreng belacan pon ada.
Air Soda Gembira! Lepas minum boleh rasa gembira!




6 comments:

  1. tmpt ni mahal sket kan...but sedap gak..

    ReplyDelete
  2. purplelurve:

    Agak mahal la dalam 10% lebih dari harga kedai biasa. Tapi memang boleh tahan sedapnya.

    ReplyDelete
  3. mana ni eh, yang dekat SSF tu kan?


    *amboih hulubalang

    ReplyDelete
  4. MasMZ

    Bukan, ni kat bawah jejambat jalan Bukit Jalil Sunway tu.

    ReplyDelete
  5. hi janggel..saya baru jer tadi upload gambor2 masa makan ngan famili kat Sari Ratu cawangan Jln Tuanku Abdul Rahman.
    Senang2 tu jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal 100% makan, makan dan makan tak de topik lain lagi :)
    Oh jangan lupa follow yer blog saya TQ bebanyak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa- Ntiq:

      Thanks sudi jengah blog ni. Memang sedap jugak la makanan padamg ni. Tapi kedai yg saya pergi ni skg dah tutup. Mungkin lokasi tak strategik kot.

      Ok nanti saya singgah blog papa.

      Delete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...