Skip to main content

TEASER | Malacca: The World Herritage City By UNESCO

Assalamualaikum!

Tak sempat nak sambung kisah-kisah sebelum ni dah ada cerita baru. Sorry kepada blog sendiri sebab tak dapat nak habiskan cerita-cerita terbengkalai. Tunggu ok, insyaAllah akan dihabiskan kelak.

Minggu ni, me joining a few friends from #travelholicawesome to Malacca! Yeay syukur sebab walau dah bepuluh kali datang Melaka, and terasa lagi tau banyak tempat dari 'orang Melaka' tu sendiri (kekeke you know who you are *Kak Coco*), tapi best sangat sebab terasa kembali seperti anak orang susah yang memilih jalan mewah! 

Wait for the full entry ye. Kena habiskan satu persatu. Kena jujur pada blog sendiri. Baru berkat katanya kekeke.

Tunggu....

Kami terjah ke sini.....
Nak mencari sesuatu yang luarbiasa kekeke.
Tapi terjumpa yang ini????
 
WASSALAM.

Comments

  1. ni ke katenye retis Chinese look? erkkk.. kalo ade kertas tampal kat dahi tu lagi elok rasenye..

    toin toin.. jgn marah..

    ReplyDelete
  2. Cawan:-

    Retis chinese look?? OMG statement membunoh! Hahahaha

    ReplyDelete
  3. OMG!!! ko letak gambar tu ke???? malu nak mampos siottt!!!! hahahaha

    ReplyDelete
  4. John 717

    Dah tuka nama Joh 717 pulaaakkkkkk~!!
    hahah la tu gambo ko ke????? ingatkan bukan kekekeke

    ReplyDelete
  5. macam vampire tu ... toinggg toingggg, lariiiiii ...

    ReplyDelete
  6. aah la wak jan... mcm vampire toingg toingg hahhaha

    ReplyDelete
  7. Wakjan:-

    Kannnnntinggal nak tampal kertas tulis2 tu je kat dahi kakakaka

    ops sori Johnn *larikkk

    ReplyDelete
  8. Ely:-

    Kekekekeke..awas kalo vampire ngamok.

    ReplyDelete
  9. Malacca antara tempat yang photo"genik" kan. Mudah nak kita dapatkan photo yang menari ketika berada disini kan. Seumur hidup hanya 2 kali saja saya jejak kaki ke bandar bersejarah ini... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andaque:-

      Ya betol, Melaka sangat unik sampai saya tak pernah jemu ke sana. Oh baru 2kali ye? Ok ada masa boleh pg lagi. :)

      Delete
  10. Sejak ada semacam kelab ni, ada je agenda korang yek... bagus2...

    ReplyDelete
  11. Mie:-

    Kekeke bukan kelab pon, saje suka² je dengan kengkawan. Hehhe. :)

    ReplyDelete
  12. misi cendol menara jam ke weh? apa teaser ni..full stori pliss

    ReplyDelete
  13. Fatt:-

    Ye cendol tu ada dalam list... tunggu!

    ReplyDelete
  14. Biqque:

    Kekekekeke dah takde aktiviti lain dah.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…