Skip to main content

TEASER | Malacca: The World Herritage City By UNESCO

Assalamualaikum!

Tak sempat nak sambung kisah-kisah sebelum ni dah ada cerita baru. Sorry kepada blog sendiri sebab tak dapat nak habiskan cerita-cerita terbengkalai. Tunggu ok, insyaAllah akan dihabiskan kelak.

Minggu ni, me joining a few friends from #travelholicawesome to Malacca! Yeay syukur sebab walau dah bepuluh kali datang Melaka, and terasa lagi tau banyak tempat dari 'orang Melaka' tu sendiri (kekeke you know who you are *Kak Coco*), tapi best sangat sebab terasa kembali seperti anak orang susah yang memilih jalan mewah! 

Wait for the full entry ye. Kena habiskan satu persatu. Kena jujur pada blog sendiri. Baru berkat katanya kekeke.

Tunggu....

Kami terjah ke sini.....
Nak mencari sesuatu yang luarbiasa kekeke.
Tapi terjumpa yang ini????
 
WASSALAM.

Comments

  1. ni ke katenye retis Chinese look? erkkk.. kalo ade kertas tampal kat dahi tu lagi elok rasenye..

    toin toin.. jgn marah..

    ReplyDelete
  2. Cawan:-

    Retis chinese look?? OMG statement membunoh! Hahahaha

    ReplyDelete
  3. OMG!!! ko letak gambar tu ke???? malu nak mampos siottt!!!! hahahaha

    ReplyDelete
  4. John 717

    Dah tuka nama Joh 717 pulaaakkkkkk~!!
    hahah la tu gambo ko ke????? ingatkan bukan kekekeke

    ReplyDelete
  5. macam vampire tu ... toinggg toingggg, lariiiiii ...

    ReplyDelete
  6. aah la wak jan... mcm vampire toingg toingg hahhaha

    ReplyDelete
  7. Wakjan:-

    Kannnnntinggal nak tampal kertas tulis2 tu je kat dahi kakakaka

    ops sori Johnn *larikkk

    ReplyDelete
  8. Ely:-

    Kekekekeke..awas kalo vampire ngamok.

    ReplyDelete
  9. Malacca antara tempat yang photo"genik" kan. Mudah nak kita dapatkan photo yang menari ketika berada disini kan. Seumur hidup hanya 2 kali saja saya jejak kaki ke bandar bersejarah ini... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andaque:-

      Ya betol, Melaka sangat unik sampai saya tak pernah jemu ke sana. Oh baru 2kali ye? Ok ada masa boleh pg lagi. :)

      Delete
  10. Sejak ada semacam kelab ni, ada je agenda korang yek... bagus2...

    ReplyDelete
  11. Mie:-

    Kekeke bukan kelab pon, saje suka² je dengan kengkawan. Hehhe. :)

    ReplyDelete
  12. misi cendol menara jam ke weh? apa teaser ni..full stori pliss

    ReplyDelete
  13. Fatt:-

    Ye cendol tu ada dalam list... tunggu!

    ReplyDelete
  14. Biqque:

    Kekekekeke dah takde aktiviti lain dah.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Sehari Di Bohey Dulang Dan Sibuan Island, Semporna

Assalammualaikum!!!
Seperti yang dijanjikan, aku nak cerita sedikit tentang trip aku ke dua buah pulau yang terletak di dalam Daerah Semporna, Sabah. Sebelum tu moleklah kiranya aku cerita dulu macaman aku boleh ke sana.
Kisahnya, aku telah join satu group Instagrammers di Tawau ni (@Towautown) yang telah menganjurkan satu aktiviti meet up dengan followers IG mereka ke Pulau Bohey Dulang dan Pulau Sibuan. Memandangkan aku memang 'mereput' habis kat Tawau ni, makanya aku dengan pantas send whatsapp kat Qimayra (admin @tawautown) bagitau nak join trip tu. Alhamdulillah dengan pantasnya aku terus bayar duit trip yakni RM 87 (termasuk makan/ duit bot/ duit bas) dari bandar Tawau! Fuh start hari pertama bayar tu dah tak sabar-sabar dah aku menghitung hari.
Tiba hari yang dinanti, kami berkumpul di hadapan Dewan Masyarakat Tawau seawal jam 7.00 pagi. Dari situ kami menaiki dua buah bas yang disewa khas (aku tak tau berapa harga sewa bas tu sebab dah termasuk sekali dalam harga pakej…

Food Hunter: Rumah Makan Cibiuk, Kajang - Selera Masakan Sunda

Assalammualaikum!!!
Sekarang ni dah masuk dalam 10 hari terakhir Ramadhan, amacam semua? Rasanya masing-masing dah tak sabo-sabo nak raya la tu... jangan dilupa, kejar juga pahala puasa di sepuluh malam terakhir ni yer. Zakat  fitrah dah bayar ke? Kat Selangor ni masa aku bayar semalam harganya RM 7 sekepala. Bayarla zakat tu sebab ianya perkara wajib bagi yang mampu, untuk membantu pada yang memerlukan.
Ok nak cerita pasal berbuka puasa. Haritu, ada sorang member kat opis ni memperkenalkan satu restoran yang bagi aku sangat best untuk bersantap bersama keluarga dan kawan-kawan. Bagi sesiapa yang teringin nak merasa masakan Sunda (salah satu bangsa di bahagian Jawa Barat, Indonesia) boleh la cuba datang ke restoran ni. Nama restoran yang aku maksudkan ni adalah Rumah Makan Cibiuk! Dengan tag line "Rajanya sambal" memang sesuia la sangat sebab di rumah makan (restoran) ni disediakan pelbagai jenis sambal (sambal belacan, sambal halia, sambal mangga dan lain-lain) serta ulam-u…