Skip to main content

Teaser: The Announcement + The Overland Trip

Assalammualaikum!

First of all, aku memanjat kesyukuran yang paling tinggi ke hadrat Ilahi sebab aku dipilih sebagai WINNER bagi kategori Eco Tourism Blog di Malaysia International Tourism Bloggers Conference And Awards! TERIMA KASIH kepada semua yang membantu aku kasi up-kan undian, walaupun sekadar dapat tempat kedua, tapi juri memilih Janggeltrekker's Life untuk juara kategori. *sujud syukur.

THANKS TO ALL VOTERS 

Sebenarnya memang tak jangka pon boleh menang sebab blog aku ni tak seberapa pon dan pencabar-pencabar lain semuanya hebat-hebat belaka. Syabas jugak kepada mereka semua. InsyaAllah kalau takda aral, kita jumpa di malam anugerah pada 8 May 2012 nanti ya!


* * * 

Ok, back to business, Where are we last weekend? Satu lagi sejarah terlakar dalam hidup aku (dan mungkin juga kawan-kawan se-trip aku: MasMZ, Danny dan Kak Coco). Another trip by us, togather after The Super Star Libra trip early this year. 


Perjalanan sejauh 812 KM, selama lebih 11 jam by car!!!

...dan kami sentiasa bersatu walau apa berlaku.
Tunggu cerita selanjutnya ya!...

Menjejak sejarah lama.... di Ma Ya Beach 2009.
WASSALAM...

Comments

  1. WOW! gigih buat teaser!!! kbai

    ReplyDelete
  2. HAHAHAHHA mencik!
    Nak gambar pls.

    Kbai.

    ReplyDelete
  3. Hahahah yes!!! Seken!!!!! Let's cruise, ehhh let's The Beach

    Tahniah muah muahsss

    [masMZ]

    ReplyDelete
  4. lorrrr gi krabi ke weh ari tue??

    huhuhu

    syiok kan kan kan!!

    ReplyDelete
  5. mencik

    dan tahniah, jgn lupe buat ucapan

    ReplyDelete
  6. baru tau jauh jugak kita pegi melalui darat..

    oh i lap my cute tapir!!!

    ReplyDelete
  7. MasZuber:

    Haah Krabi + Hatnyai.

    Best best! :)

    ReplyDelete
  8. Ely:

    mencik tapi rindu dendamkan????? HAHHAAHAHAHAHA''

    Nak ucap alhamdulillah je .

    ReplyDelete
  9. KAk Anash:

    Ye memang jauh.

    Jap, bile masa akak bela TAPIR???? Bukan Gary?

    ReplyDelete
  10. nways, TAHNIAH WEHHHH

    AKU SANGAT BANGGA NGAN KORANG...

    SEMAKIN RETIS LA KENGKAWAN AKU LEPAS NIE..

    jgn lupe daku yea utk next trip..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MasZuber:-

      Thanksssssss!!!!!!
      I tak retis tau, Denni yang retis!

      Jom pi koh samui plak lepas ni!

      Delete
  11. wah gituh je ucapan JUARA.. tahniah
    kite jumpe dimlm anugerah~ sambil asah parang.. ! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shah-rule:-

      Haaaaaa itu je La, nak ucap cemana pulak! Hahahhaa.
      Ye kite jumpa di malam anugerah! Hang pi ka?
      Aku asah belantan.

      Delete
  12. kalau shahrul asah parang, aku asah gigi jelah. kasi ada taring skit. hahaha...

    uit TAHNIAH la mike org kampong teman ni jadi winner. syabas bette!

    ReplyDelete
  13. tahniah wpun tak sempat vote!hehehe seriously sgt tergoda perjalanan ke krabi lalu jalan darat..mmg pnah tahu psl bikers selalu pi sana, roadtrip...tp tgk korg pi ni...mmg mengujakan!harus plan for the next trip!jgn lupa kongsi tips ok!

    ReplyDelete
  14. Wahhh...speech tuk 8hb da prepare ke?ke?hehehe...congrats mr eco aka janggel :) .....wahhh tnganga kali ke2,korg drive g krabi..mmg dahsyat n kboomm la

    ReplyDelete
  15. Fatt:-

    Hahaha ko nak asah taring ke? mentang2 le jumpe Kpop guy kann..*tetibe takde kene mengena.

    Ya kite orang Yeop memang boleh!

    ReplyDelete
  16. DJ;

    Thanks!
    InsyaAllah lepas ni saya fokus citer pasal Krabi pulak. Tunggu yer!

    ReplyDelete
  17. Hamra:

    Hahaha takde speech kot? kalo ada sure jadi macam Fiz Fairus masa ABPBH haritu kekekek #drama

    Ye mmg drive pegi sana menyeronokkan sebab dapat tengok true culture along the journey keke. Nanti saya sambung cite Krabi ni ye.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…