2012-05-22

Thailand Overland Trip (FINALE): The Sweet Pineapple

Assalamualaikum!!!

[ Sambunag dari SINI ]

Hari terakhir di Krabi, kami bangun pagi awal, sebab cadangnya nak gerak awal meninggalkan pekan Krabi. Maklumlah, perjalan kami sangat jauh merentas beratus-ratus km!!! Jadi pagi tu, kami sempat lagi tulis-tulis poskad (hahaha sejak bile ntah aku terjebak dengan benda-benda poskad ni) dan bersarapan pagi ala kadar di lobi hotel. Seperti biasa, apa yang disediakan di lobi hotel adalah air samada Kopi, Koko atau Teh dan sebalang biskut nenas. Air panas disediakan dan kita boleh bancuh sendiri air apa yang kita suka. Di samping tu, kami jugak makan roti yang sempat di beli di kedai 7Eleven semalam, si Danny pulak sibuk memantau kegiatan #retisnya di dalam FB dan Blog melalui komputer yang juga disediakan di lobi (kena bayar penggunaan internet tapi aku tak ingat dengan kadar berapa, murah je pon).

Dah pagi!!!! Pemandangan dari bilik hotel Haleeva.

Lagi pemandangan dari bilik hotel Haleeva.
Breakfast yang disediakan....er Kak C oco pon ada tu?
Rutin harian #retis
Tudiaaa muka macam tak mandi pagi..ops #larikkkkkkkkkkkkkkk


Kami bertolak menuju ke pekan Hat Yai berpandukan peta dan signboard. Sama je jalan yang kami lalu seperti jalan yang kami datang tempoh hari. Macam haritu, perjalanan dari Krabi ke Pekan Danok mengambil masa lebih kurang 4 jam. Sempat jugak kami singgah membeli nenas di tepi jalan sebab nenas yang dijual sangat murah dan MANIS! Tak menyesal singgah beli tapi menyesal sebab beli sikit je. Kak Coco memainkan peranan sebagai pemilih buah nenas dan kami siap suruh pakcik tu potong dan bungkuskan untuk kami untuk di makan dalam kereta hehehe. Memang terbaik la nenas tu.


Ikut arah signboard ke Trang
Cantik betol traffic light ni.
Memandangkan Kak Coco dah dinobatkan sebagai Duta Billbod Krabi, maka dia diberi amanat untuk memilih nenas.
Tengok betapa murahnya nenas ini.!!!
Lagi.... tugas sebagai Duta Bilbod Krabi diteruskan.
Gerai-gerai menjual nenas di sepanjang jalan.

Sampai je pekan Danok, kereta yang kami naiki dah kehabisan minyak, meter dah tunjuk angka kosong! Masing-masing dah panik sebab kat pekan Danok tu tak nampak pon satu stesen minyak! barisan kereta beratur kat imigresen pon panjang yaamat ditambah pulak dengan hujan renyai-renyai...makin panik kami dibuatnya. Kang tak pasal-pasal jem satu pekan Danok sebab ada kereta tak boleh gerak kekeke. Dah jadi macam sauna dalam kereta, berpeluh-peluh sebab tutup aircond dan bukak tingkap time hujan. Mesti orang keliling heran sebab bawak kereta 'mewah' tapi bukak tingkap kekeke.

Sampai jugak ke pekan Danok.
Baru lepas hujan.
Banyak kedai di sepanjang jalan.
Selamat tinggal Danok

Ada la beberapa babak #drama berlaku di antara kami dan pak polisi di tempat imigresen tu, siap kena turun kereta dan spotcheck segala beg dalam bonet kereta. Alhamdulillah lepas semuanya, kami terus pecut cari stesen minyak yang pertama dijumpai tak jauh dari kompleks imigresen. Dah setel hal minyak kereta, si danny pulak ngidam nak makan KFC, so kami pon singgah makan KFC kat area-area situ jugak. Masa tu dah dekat pukl 4 petang.

dari Kedah ke Ipoh, Kak Coco mengambil alih tugas memandu. Dengan peuh berhemah akhirnya kami sampai ipoh lebih kurang jam 8 malam (tak ingat pukul berapa). Sempat la pulak si MasMZ masak nasik dan lauk pauk bagai untuk makan malam kami. Memang sangat berselera la kami malam tu sebab tengah lapar.



Perjalanan diteruskan ke KL, aku pulak jadi driver. Si Danny dah terbongkang kat seat belakang. Alhamdulillah kami sampai KL pukul 12.00pagi. Kak Coco drop aku kat Shah Alam sebab aku parking kereta kat sana dan aku sampai rumah jam 1.00 pagi. Itulah kisah kami ke Krabi melalui jalan darat. Harap-harap cerita ni dapat jadi sumber inspirasi kepada sesiapa yang nak cuba ke sana melalui jalan darat; mudah dan tak susah. Yang penting kena gigih macam kami.



Ok sekian.

TAMAT.

WASSALAM.

18 comments:

  1. wow nenas sedap!!!

    kbai... orang nak jupe! hahahhaa...

    opssss first! lalala

    ReplyDelete
  2. nak g krabi ! =(((( cantik kepala blog baru!

    ReplyDelete
  3. laa....
    tak aci
    .
    .
    .
    tapi
    aci jugak la
    sebab byknyer gambo 'duta krabi' sana sini
    .
    .
    bila masa plak ade hambek gambo akak atas para dgn nenas? bukan ke tu kije si Danny?
    .
    .
    saat2 masuk sempadan Malaysia...
    mencemaskan..ok?
    haha

    ReplyDelete
  4. MasMZ:

    Eiiiiiii nyempat lagi tuh! Pi layan org tu nak jumpa tu pi!

    ReplyDelete
  5. Mumin:

    Hahahha moh Krabi.

    Kepala blog baru yang diidamkan kekekee

    ReplyDelete
  6. Kak Anash:

    Apa yg tak aci nya?? Mood India lg ke kak?

    Kekekeke Duta Bilbod Krabi A.k.a. Retis! Wiwiwiwiw

    Saya kan paparazi!

    ReplyDelete
  7. aku dapat poskad ko! hahaha! perth pun dah dapat!

    in total, aku dah dpt 3 keping hasil dari tangkapan ko, sume dah lekat kat fridge :D

    (tak penah2 aku nak dpt poskad n simpan hahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biqque:

      Sila simpan poskad itu seperti menantang minyak yg penuh ya!!!! Hahahahha

      Delete
  8. yeayyy!!! dah abes! aku punye tggu next month! yg masmz punye? tggu tahun depan! hahahahahhahahaha

    terima kasih korang! sedapnyaaa nenas tu. aku abeskan kan? kan? kekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danny:

      Hahahaha bertabahlah. Aku malas nak tgu! Kakkakaka.


      Sedap nenas yg manis itew!

      Delete
  9. baru perasan...
    gaya akak kejab2 duta krabi,
    kejab2 macam pegawai pertanian
    sekali nengok plak menteri pengangkutan
    seimbas lalu dah mcm gaya ahli sukan...(err...ntah?)

    ReplyDelete
  10. janggel,

    nampak nenas tepi2 jalan time on the way, murah lak? mana nak berhenti kan naik bus..hehe


    Semangat postcard, dpt murah tak?;)

    ReplyDelete
  11. Kak Anash:

    Akak memang ratu #drama! HAhahahaha sebb tu jadi duta macam2 produk! Gitewwwww

    ReplyDelete
  12. Rayyan:

    Hahaha naik bas kalu, jamu mata je ler....
    Harga poskad 6 kupang rasanya. tak ingat.,...standard le tu. Bagi pon kat kengkawan rapat je. hehehe

    ReplyDelete
  13. Aku pun dah dpt poskad tu..tq tq.. sebabkan aku tidak mengikuti trip overland korang ni..mungkin aku terpaksa mengajak pengembara tumpangan utk menemani Chawanna buat road trip ke overland thai ni, disamping tu leh jadi assistant kitorg gak utk tlg baca map hehehehhe..mesti korang jeles kan? kan? kan????? hahahahhhah

    ReplyDelete
  14. BlueEwoke:

    Fuh lega ko dah dapat poskad! Nanti kite pg eh ! Kekekeek!

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!